COC Noord-Holland Noord doet toch geen aangifte tegen Thierry Baudet, na zijn uitlatingen over homo's en aids. Dat heeft de LHBTI-belangenorganisatie besloten na overleg met COC Nederland en de voorzitter van de 20 regionale dependances, aldus Joop Schermer in het NHD. Een aangifte zou wel eens een langdurige en kostbare rechtszaak kunnen opleveren, met averechts effect omdat het Baudet en de FvD gratis publiciteit oplevert.

Zaterdag 16 oktober was Thierry Baudet in Heerhugowaard om campagne te voeren voor de lokale fractie. Publiekelijk beweerde de FvD-voorman dat "de kans dat een blanke hetero aids krijgt kleiner is dan de kans dat-ie door de bliksem wordt getroffen", en dat aids voor hen "in principe niet bestaat". Dat leidde tot verontwaardiging bij onder andere het COC en het Aidsfonds.

"HIV discrimineert niet, Baudet blijkbaar wel", zei Philip Thijsma van COC Nederland. "Hij maakt het een probleem van homoseksuelen en zwarte mensen, terwijl het een probleem is van ons allemaal."

Bovendien spreekt de realiteit Baudet tegen: volgens het HIV Monitoring Report 2020 van het Aidsfonds wordt 28 procent van de nieuwe HIV-diagnoses na heteroseksueel contact gedaan, en 61 procent  bij mannen na homoseks. Volgens Joop Schermer, voorzitter van COC NHN, gaat het bij hetero-besmetting dikwijls om getrouwde mannen die prostituees bezoeken. (foto: COC NHN)
Bekeken: 1791x