Noord-Hollandse reddingsbrigades die helpen bij de watersnood in onder andere het Belgische Luik, weten niet wat ze zien. Wegen zijn weggespoeld of ondergelopen en mensen lopen verdwaasd op straat. De reddingsdienst uit Hoorn moest het zelfs enige tijd stellen zonder gids: "Zelfredzaamheid krijgt een nieuwe betekenis", tweet de eenheid vanuit het rampgebied.

De reddingsbrigade van Heerhugowaard kwam vrijdagochtend op adem na een intense nacht tot 5:30 uur. Vanaf een verzamelplaats voor de hulpdiensten bij Luik vertrokken de leden van Reddingsbrigade Dijk & Waard rond 11:00 uur weer naar een getroffen gebied om te zoeken naar mensen die onze hulp nodig hebben. De situatie was vannacht zeer heftig, zo vertelt een lid van de reddingsbrigade tegen mediapartner NH Radio. "Er waren harde stromingen waardoor wij met de boot soms niet bij mensen konden komen die op daken vast zaten. Het water is nu flink aan het zakken, maar er zijn nog steeds mensen in nood die wij gaan evacueren".

"We hebben hier heel wat jaren voor getraind. Maar als je dan opgeroepen wordt, dan voel je toch wel de adrenaline", vult hij aan. De reddingsbrigade werd geconfronteerd met een ravage. De gids die de eenheid had, is vertrokken en niet meer teruggekomen. Ook werkte Google Maps op een gegeven moment niet meer, en dus kwam het aan op de zelfredzaamheid van de brigade.

Op filmpjes die de dienst op Twitter plaatst, is de verwoestende kracht van het water goed te zien. Bomen zijn afgeknapt en auto's zijn weggespoeld. "Een ongekende ravage", aldus de reddingsbrigade.

De leden van de reddingsbrigade kregen woensdagnacht 3.00 uur een belletje of ze zich gereed wilden maken. In de uren daarna moest een ploeg worden samengesteld, werd de reddingboot in gereedheid gebracht en werden attributen zoals reddingsvesten en zaklampen verzameld.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl