Vijf leden van de motorclub MC Hardliners moeten zich vandaag en morgen verantwoorden voor de rechtbank in Alkmaar, in verband met afpersing en gijzeling van een man uit Opmeer. De verdachten zijn Jeremy N. uit Opmeer, Stanley S. uit Alkmaar, Stefan R. M. uit Hoorn, Bert K. uit Amsterdam en de in Heerhugowaard geboren Rotterdammer Dimitri C. Hun rechtszaken stonden al eerder gepland, maar zijn diverse malen uitgesteld vanwege corona.

De vijf MC Hardliners clubleden zouden de man uit Opmeer tussen 7 en 14 oktober 2019 geld hebben laten pinnen om een schuld te vereffenen, maar het bleek dat hij niet genoeg geld had. Daarom zouden ze hem ook naar casino's hebben gebracht om te spelen voor meer. Advocaat van één van de verdachten, Remco Kint, laat weten dat ze allemaal enige betrokkenheid ontkennen.

Diverse motorclubs zijn verboden in Nederland. Bandidos moest in 2017 worden opgedoekt, al mogen onafhankelijke chapters blijven bestaan. In 2019 werden ook de Hells Angels, No Surrender en Satudarah verboden verklaard, al was er uitstel van het verbod tot eind 2020, toen de hogere beroepen dienden en werden verloren.

MC Hardliners is, niet geheel toevallig in mei 2019, vanuit de gevangenis opgericht door de Haarlemse Hells Angels chapter president Lysander de R. en kent inmiddels 22 afdelingen. Het dragen van de logo's is deze week door gemeente Hoorn verboden, en Heerhugowaard en Langedijk hebben aangekondigd de algemeen plaatselijke verordening aan te passen voor eenzelfde verbod. Haarlem had al een dergelijk verbod.
Bekeken: 2026x