Aanstaande zaterdag zou Heerhugowaard starten aan een Plantestafette voor vijf gemeenten. Duizenden bloembollen, vaste planten, struiken en/of bomen zouden worden geplant door wethouder Annette Groot, een gedeputeerde van de provincie en zo'n 30 vrijwilligers. Helaas gooien de strakkere coronaregels roet in het eten. Tweedeklassers van het Waardse Clusius College hebben daarom al een alternatieve 'startschop' gedaan. Alkmaar neemt de Startschop over.

Doel van de GroenSpoor Plantestafette is om samen met inwoners, scholen, ondernemers, zorginstellingen en lokale natuurverenigingen mooie bloemrijke stroken te creëren in wijken, of langs wandel- en fietspaden. Deze groene linten zorgen ook voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels en gezelligheid voor de planters en passanten. Vanuit de actieve betrokkenheid van de inwoners, scholen, bedrijven en instellingen creëren de plantestafettes ook sociale banden.

De Clusius-leerlingen, allemaal jonger dan 14 jaar, gaven de 'startschop' met het planten van de eerste bollen vlak voor hun school. Ze kregen na afloop een zakje zaad van Hortus Alkmaar om ook de eigen tuin en buurt bloemig, en bij- en vlindervriendelijk te maken. De rest van de 17.000 bolletjes -krokussen, blauwe druifjes en narcissen- wordt door de gemeente machinaal geplant langs het fietspad van de Westtangent.

De Clusius-leerlingen hebben zich ter voorbereiding op de plantestafette ingeleefd in het thema biodiversiteit. Zo hebben ze voor Heerhugowaarders handige en praktische tips bedacht voor hun tuin en buurt om bijen, vlinders en vogels te lokken, en deze in een tentoonstelling verwerkt. Een film daarvan komt in december online op heerhugowaard.nl en op platform.groenkapitaal.nl van de provincie. (foto: gemeente Heerhugowaard)
Bekeken: 2511x