Heerhugowaard Centraal


De positieve berichtgeving over de start van de eerste Noord-Hollandse kermis in Oudorp op vrijdag is extra zuur voor de gemeenten die de kermis aan hun neus voorbij hebben zien gaan. Veel inwoners kijken het hele jaar uit naar het festijn in hun dorp of stad. Dat de traditionele 'zuipkermissen' van Noord-Holland dit jaar niet door kunnen gaan is bovendien voor de horeca een grote klap.

De flinke omzet die de Heerhugowaardse kermis in juni normaliter voor de horeca oplevert, werd onder meer Ad Molenaar, eigenaar van Dancing-Partycentrum Marlène en Bert Duijneveld van café Het Waertje, door de neus geboord. "Ik kan wel janken", vertelt de diep gefrustreerde eigenaar van Het Waertje aan mediapartner NH Nieuws. "We missen dit jaar alles. Geen enkel Heerhugowaards evenement gaat door. Deze afgelopen maanden hebben ons 90.000 euro gekost. We kunnen niets doen. Alleen overleven."

Op het Raadhuisplein voor het café staat nu een afgeschermd terras, waar een klein aantal mensen kan plaatsnemen. Het beeld van een plein vol dansende, dronken kermisgangers lijkt niet meer dan een verre herinnering. Ondanks de versoepelingen van de maatregelen, is er in zijn ogen niets veranderd voor de horeca. "Regels zijn regels, maar we kunnen echt helemaal niets met die anderhalvemeter. Hoe ga je een evenement handhaven met 500 mensen? We zijn nu al politieagentje aan het spelen - dat is niet te doen op zo'n zuipkermis. Voor je begint heb je al een boete van 4.000 euro. Geen haar op mijn hoofd."

Duijneveld ziet de toekomst somber in. Hij begrijpt niet waarom er zo strikt gehandhaafd wordt in de horecabranche. "Waarom krijgen supermarkten en lokale ondernemers geen boetes? Daar staan ze soms met z'n vijven achter een toonbank. Ik heb van alles gedaan om het hier veilig te maken met bijvoorbeeld een routing, maar ik ga het zo gewoon niet redden. Ik kan nog een noodlening afsluiten met een rente van 12,9 procent om mijn zaak overeind te houden. Het zijn maffiapraktijken - dan kan ik mijn zaak wel sluiten. Ik verwacht dat 50 procent van de horeca straks verdwijnt. Zestien jaar voor jan lul gewerkt", aldus de eigenaar van Het Waertje.

Horeca-uitbater Ad Molenaar denkt met weemoed terug aan alle voorgaande kermissen in Heerhugowaard. "Vroeger hadden we wel veertien acts met dj's en artiesten. Deze zomer mochten we met de kermis in juni maar 30 man op ons terras kwijt. Wat moet je daarmee? In 50 jaar tijd hebben we nog nooit zo'n slechte kermis gehad."

Bij de gemeente Heerhugowaard toestemming vragen om een wat grotere kermis in september, heeft volgens Molenaar geen zin. "Anderhalve meter van elkaar af moeten zitten, geeft geen kermisgevoel. Mensen willen een drankje doen, een dansje wagen en samen het glas heffen tijdens het Eerste Deuntje."

Molenaar is van mening dat de horeca in deze tijd toch echt aan het kortste eind trekt. "Normaal gesproken trek ik zo'n vijfduizend mensen naar Marlène tijdens de kermis - nu mag ik 150 man toelaten. Tel zelf maar uit hoeveel geld ons dat kost. Die anderhalvemeterregel moet er echt uit."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl