Sinds dinsdag is in regio Alkmaar het aantal meldingen van coronapatiënten die in ziekenhuizen opgenomen zijn (geweest) gestegen van 95 naar 97. Dit blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM van woensdag rond 14:00 uur. De patiënten komen uit Alkmaar en Langedijk. In totaal zijn vanuit deze gemeenten 37 en 15 opnames gemeld. Heerhugowaard, Bergen en Heiloo blijven op respectievelijk 22, 15 en 8 ziekenhuisopnames staan.

Landelijk steeg het aantal gemelde ziekenhuisopnames van coronapatiënten met 308 naar 7.735.  Dat zijn er wat meer dan de drie dagen ervoor, maar dikwijls gaat het om patiënten die al eerder waren opgenomen. De dalende trend van de afgelopen twee weken zet gestaag door. In regio Alkmaar is ook een dalende trend waar te nemen (zie grafiek).

Het aantal bij het RIVM geregistreerde overleden coronapatiënten steeg met 147 naar 2.248. Ook hier geldt dat er vertragingen zijn. Na een inhaalslag op dinsdag was er niet veel over van een dalende trend, maar het dagelijks aantal sterfgevallen kruipt onderhand toch omlaag. Moet wel gezegd worden dat overlijdens in huiselijke kring niet worden meegenomen, en dikwijls ook niet die in verzorgingshuizen. Het RIVM schat aan de hand van CBS-sterftecijfers dat het werkelijke aantal sterfgevallen in verband het covid-19 twee keer zo hoog kan zijn.

Sinds 6 april wordt meer getest. Doel is om zorg- en hulpverleners die niet in ziekenhuis werken te controleren. In Alkmaar is hiervoor een "drive thru" ingericht bij IJsbaan De Meent. Zorgpersoneel is blij met de faciliteit. Ook worden er meer coronapatiënten getest met een hoog risico op ernstig gevolgen van de infectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening. (grafiek: Alkmaar Centraal / RIVM)
Bekeken: 2222x