Is er beeld? Hebben we geluid? Iedereen aanwezig? Ja? Dan kunnen we beginnen. Zo werden dinsdagavond de eerste digitale vergaderingen van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk afgetrapt. Uiteraard via online videoverbindingen. Tientallen commissie- en raadsleden kwamen samen in de wat drukke videovergadering terwijl de voorzitter en de griffie als enigen fysiek aanwezig waren in de raadzaal .

Tijdens de vergadering wordt duidelijk dat de noodwet die dit soort vergaderingen mogelijk, en de besluitvorming legitiem maakt aangenomen is. Dat betekent dat de raadsvergaderingen die voor volgende week gepland staan in Heerhugowaard en Langedijk 'gewoon' door kunnen gaan. Maar de eerste ervaringen met deze nieuwe manier van vergaderen lijken positief. "Ik vond het een geslaagde eerste digitale vergadering van de gemeenteraad. Complimenten aan de organisatoren!", zo laat commissielid voor D66 Frank Reiber weten.

Ook VVD-raadslid Veronique Wanst deelt die mening, maar met een kanttekening: "Je merkt wel dat niet iedereen gewend is aan vergaderen via beeldbellen, waardoor er tijdens de vergadering nog regelmatig wat achtergrond geluid te horen was. Ook waren we wat zoekende in het vinden van de aandacht van de voorzitter, moeten we ons handje opsteken, moeten we iets roepen door de microfoon of in de chat? Dat ging nu wat door elkaar, dus het lijkt mij goed om daar duidelijke afspraken over te maken met elkaar. Maar goed, dit was de eerste keer. En voor een eerste keer viel het me zeker niet tegen."
Pin It
Bekeken: 2147x
https://ee.itk.ac.id/data/