Heerhugowaard Centraal


Als gevolg van de coronacrisis kunnen goede doelen hun collectanten niet langs de deuren laten gaan. Dit in verband met de 'social distancing', de  verplichte anderhalve meter afstand tussen mensen, en het zoveel mogelijk thuis blijven. Amnesty International, die in de week van 8 tot en met 14 maart collecteerde, was de laatste organisatie die nog fysiek donaties kon inzamelen.

Alle goede doelen die daarna aan de beurt waren, hebben hun toevlucht moeten zoeken tot het online collecteren. Reuma Nederland heeft hier de gevolgen van ondervonden. "We hebben tot nu toe nog geen 50.000 euro op de teller staan via reumanederland.nl/help-mee/geef/", zegt een woordvoerder. "Als onze collectanten langs de deuren gaan halen we landelijk een bedrag van tussen de 2,5 en 3 miljoen op."

Stichting ZOA heeft een vergelijkbaar probleem. Woordvoerder Klaas Jan Baas: "Afgelopen jaar haalden onze 14.000 vrijwilligers een bedrag van acht ton op, vergeleken met andere jaren zat er bij ons echt een stijgende lijn in. Maar met de coronacrisis van nu en onze gedwongen overstap naar online collecteren is daar een eind aan gekomen. Tot nu toe is er zo'n 210.000 euro overgemaakt via zoa.nl/doneren/."

De goede doelen die de rest van het voorjaar aan de beurt zijn mogen hun borst nat maken. Zo'n 9.000 trouwe ambassadeurs zouden normaal deze week namens het Fonds Gehandicaptensport de straat op zijn gegaan. Woordvoerder Monica van Harm: "Die halen zo een half miljoen op. Nu staat de teller nog ruim onder de ton". Er wordt ingezameld via gehandicaptensport.digicollect.nl.

De Hartstichting is volgende week aan de beurt. Jaarlijks gaan zo'n 40.000 collectanten langs de deuren. Vorig jaar haalden ze nog 2,8 miljoen gulden op. Nu is een bijdrage te leveren via een Tikkie.

De woordvoerder van Reuma Nederland meldt dat er plannen zijn om in de herfst een gezamenlijke inhaalslag te maken: "We gaan dan met een aantal goede doelen een week lang collecteren. Eén collectebus, de opbrengst wordt gelijkelijk verdeeld. Alles is natuurlijk afhankelijk van de toestand van de wereld dan. Niemand kan voorspellen wanneer er een einde komt aan de coronacrisis."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl