Heerhugowaard Centraal


Burgemeester Leontien Kompier, de wethouders en raadsleden van Langedijk waren dinsdag allemaal enthousiast over moties rond vaste inspraak van jongeren in de gemeente en de lokale politiek. De fractie van het Jan Arentsz diende een motie in voor de oprichting van een Adviesraad en eentje voor het creëren van een politieke escaperoom en een app. Beide moties werden unaniem aangenomen, net als de motie van de Waardse Han Fortmann-fractie voor een permanente Jongerenraad.

De Jongerenraad vindt dat er te weinig jeugd betrokken is bij de gemeente en de lokale politiek en dat er ook niet genoeg naar hun wensen en inzichten wordt gevraagd. Een aantal voelt zich dan ook niet serieus genomen door de gemeenten. Om hier iets aan te doen wil de Jongerenraadsfractie Jan Arentsz een Adviesraad oprichten, die het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies kan voorzien. De raad moet bestaan uit hooguit 15 jongeren van 14 tot en met 18 jaar, verspreid over Heerhugowaard en Langedijk en verdeeld over de scholen, maar ook jeugd die bijvoorbeeld in Alkmaar op school zit (in Langedijk is dat zo'n 60 procent) moet vertegenwoordigd zijn. Een app kan de jongerenadviseurs goed van pas komen voor communicatie en informatie.

Deze motie sluit mooi aan bij die van de fractie Han Fortmann voor een permanente Jongerenraad, die dan overleg zou kunnen voeren om tot goede adviezen te komen. Er waren overigens geen fractieleden aanwezig tijdens de raadsvergadering.

Om jeugd te warm te maken voor de lokale politiek en de gemeente, stelde de Jan Arentsz voor om een escaperoom te maken. Dit is in een aantal andere gemeenten al een succes. De raadszalen kunnen dienen als spellocatie. Jongeren zoeken antwoorden op lokale vraagstukken om 'te ontsnappen'. Raadsleden worden aangespoord om aanwezig te zijn. Ze kunnen dan volgen wat voor oplossingen worden verzonnen en ook informatie en tips geven, zo lang ze maar niet echt met de 'ontsnapping' helpen.

Alle raadsfracties waren spraken hun enthousiasme uit. Gerard Rep van het CDA vond de escaperoom een "waanzinnig idee". Zo leuk dat hij zelf heel graag mee zou willen spelen. Alleen die naam.... "Een escaperoom wil je zo snel mogelijk uit, en het is juist de bedoeling om ze binnen te halen", grapte hij.

Burgemeester Kompier was vol lof over de motivatie van de moties en vroeg om applaus voor de sprekers van het Jan Arentsz. Ze realiseerde zich dat het maar wat spannend kan zijn om voor het eerst voor het gemeentebestuur je zegje te doen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl