Gieters weg, stoppen met mesten en groeilampen uit. Het is tijd om de voederbieten te rooien voor het jaarlijkse Bietenbal van de 45-jarige vereniging De Dorstige Biet. Deelnemers hebben negen maanden de tijd gehad om de zwaarste biet te telen voor het jubileumjaar. Ook titelverdediger John Borst uit Heerhugowaard doet weer mee.

Borst weet zo net nog niet of hij dit jaar weer gaat winnen. "De schapen hebben in juni het blad van de biet gegeten". Maar hij is niet de enige die onzeker is over zijn kansen. Op het Obdammer volkstuincomplex maakt Adrie Bakker van Zaadje In Het Gaatje ruimte om zijn voederbiet te laten rooien. "We eten vanavond beschuit met muisjes", grapt hij over de groeiperiode van negen maanden. Maar het formaat is bedrieglijk. "Hij is hol, hoor maar."

Met een strakke planning halen rooiploegen ruim 300 voederbieten op bij de deelnemers. Ze hebben er allemaal wel een paar gekweekt en de zwaarste gaat, onder toeziend oog van voorzitter Bert Westhoff, mee naar de weeghal in Schagen: "Hier wordt het echt serieus. Voor sommige mensen hangt hun leven er van af. Iedereen probeert het oude wereldrecord van 71 kilo uit de boeken te krijgen."

Grondlegger van De Dorstige Biet is Piet Helder uit Oude Niedorp. Hij was 45 jaar geleden ook de eerste kampioen. Maar hij weet zeker dat hij nu niet eens de top 10 zal halen. "Toen waren er twee deelnemers, maar nu is de concurrentie te groot", bekent hij. "Ik ga mijn biet wel eerst even wassen. Daarna geef ik hem nog even een kusje voordat ie in de zak gaat."

In de weeghal liggen al flink wat reuzenbieten, maar de voorzitter verklapt niets. "Of het monster er tussen zit is de vraag. Het is trouwens beter dat je nu vertrekt, voordat de winnaar straks al op straat ligt."

Zaterdag is het 45ste Bietenbal in de Prins Maurits in Nieuwe Niedorp.
Pin It
Bekeken: 2280x
https://ee.itk.ac.id/data/