Volgens diverse raadsleden in fusiegemeenten Heerhugowaard en Langedijk kan Alkmaar Sint Pancras en Koedijk niet zomaar 'inlijven'. De reden zou zijn dat een ongedeelde fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk op meerdere vlakken beter uitpakt en daarmee ook beter is voor inwoners van de betreffende gemeenten. Dus ook voor die van Sint Pancras en Koedijk.

Het inwonersaantal en de daarbij behorende geldzak van het Rijk lijkt daarbij een belangrijke factor. Zonder de inwoners van Koedijk en Sint Pancras, zo'n 7.000, krijgt de nieuwe gemeente 1,8 tot 2,5 miljoen euro per jaar minder. Een grenscorrectie om de dorpen bij Alkmaar te voegen zou bovendien betekenen dat het fusietraject gedeeltelijk opnieuw moeten worden doorlopen. Dat kost tijd en, opnieuw, veel geld. En geld is vooral een probleem in Langedijk.

Dat politiek Alkmaar inspeelt op de emoties van de dorpsbewoners schiet bij de volksvertegenwoordigers van Heerhugowaard en Langedijk in het verkeerde keelgat. De onderlinge samenwerking in het HAL-gebied zou volgens de fusiepartners wel eens in het nauw kunnen komen door de houding van Alkmaar.

Uit een enquête onder de bewoners van Koedijk en Sint Pancras bleek overduidelijk dat Alkmaar de voorkeur geniet. John van der Rhee van de Alkmaarse VVD-Fractie laat via Twitter weten wat hij daar van vindt: "Had het de inwoners niet gevraagd, als je niet wil luisteren".

 
Pin It
Bekeken: 2215x
https://ee.itk.ac.id/data/