Heerhugowaard Centraal
00:00
55
00:00


Kordaat uit Heerhugowaard is onlangs bekroond tot het allermooiste schaap van Nederland van het ras Bleu du Maine. Met zijn blauwige kop vol rimpels is de jonge ram een aparte verschijning. Zijn eigenaren Jan en Coby Schilder zijn trots. "Het is toch een kroon op je werk."

Jan en Coby zijn 35 jaar geleden met hun hobby begonnen toen ze op de Landbouwdag rondliepen in Opmeer. Jan had wel plek voor wat schapen en zocht naar een makkelijk ras, waar je niet al teveel naar hoeft om te kijken. "Toen ik dit ras zag, was ik meteen onder de indruk door zijn uitstraling", vertelt Jan. "Ik heb er toen vier gekocht bij een fokker en zo is het begonnen."

Na al die jaren hebben Jan en Coby met hun Bleu du Maine-schapen al behoorlijk wat prijzen in de wacht gesleept. Eigenlijk is er niet meer zoveel plek in huis voor alle bokalen. Op de vraag of Jan een beetje het Real Madrid van het schapenfokken is, moet hij lachen. "Dan liever Barcelona! Dat de schapen het in Nederland goed doen, is leuk. Maar ook vanuit het buitenland is er interesse. Ik hoop dat dat een volgende stap is, dat we wat dieren op de transfermarkt kunnen zetten naar het buitenland."

Kordaat werd al kampioen tijdens een agrarische fair op landgoed Mariënwaerdt in Gelderland. Voor Jan en Coby kwam dat niet helemaal onverwacht. "Het is een heel uitzonderlijk beest", vertelt Jan. "Voor de keuring waren er al mensen uit het buitenland die interesse hadden getoond. Dat zijn al voortekenen dat het goed zit." Zo waren er Engelse scouts op de fair.

Coby houdt zich vooral bezig met de verzorging van de schapen en de administratie. "Vooral door de mannelijke uitstraling en de kracht in zijn kop is hij prachtig. Hij laat zich gewoon zien. Hij staat echt als een ram met een houding van 'hier ben ik'. De vrouwen zijn ook gek op hem. Ze lopen om hem heen met het idee: nou pak me maar, nu ben ik aan de beurt. Twee of drie op een dag is voor hem geen enkel probleem. Hij springt er lekker op."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl