Heerhugowaard Centraal


Als kleine jochies zaten de gebroeders Ivar en Joeri Stoop met hun neus op de start en finish van de Ronde van Oudorp, pal voor hun ouderlijk huis aan de Herenweg. Sinds 1982 was de ronde een groot jaarlijks feest dat flinke indruk maakte op de twee broer(tje)s. Totdat in 1991 het hart van de organisatie door verhuizingen en ziektes uit elkaar viel.

Maar nadat Joeri vorig jaar oude foto's van fotograaf Joop Boek onder ogen kreeg begon het te borrelen. Hij besloot samen met zijn broer, inmiddels oud-renner, de Ronde van Oudorp nieuw leven in te blazen. Ze richtten vorig jaar de stichting Wielerronde van Oudorp op en zondag 25 augustus wordt de ronde voor het eerst in 28 jaar verreden.

Ervaring met het organiseren van zo'n groot evenement hadden de broers niet, maar hun enthousiasme werkte aanstekelijk. "We worden echt door iedereen geholpen", zegt Joeri. "Als je iets niet weet dan moet je gewoon de telefoon oppakken en gaan bellen. Gemeente Alkmaar helpt fantastisch, de KNWU helpt fantastisch, iedereen is enthousiast en helpt. Heel moeilijk is het dus allemaal niet."

Ook wisten de broers oud-organisator van de Ronde van Oudorp Rein Jagtenberg te strikken voor een bestuurderspost in de stichting. Met zijn kennis, ervaring en contacten in de wielerwereld is hij een mooie aanvulling in het bestuur. Gedrieën willen ze Oudorp weer een groots en jaarlijks terugkerend evenement geven waar het hele dorp van kan genieten.

Sportief gezien is het al geen lokale aangelegenheid meer. "Ik heb inschrijvingen vanuit het hele land." Tussen de aanmeldingen zitten niet alleen elite amateurs, maar ook talentvolle renners tot 23 jaar die onder contract koersen. En natuurlijk veel recreanten en kinderen. Maar er kan nog altijd meer bij", zo laat Joeri enthousiast weten.

En over de toekomst van de Ronde van Oudorp is ook al nagedacht. "Voor de komende jaren gaan we de stichting en het bestuur uitbreiden, zodat we iets duurzaams opbouwen." De Oudorpers zijn volgens Stoop blij dat er weer iets gebeurt in het dorp. "De échte Oudorpers kennen de ronde van vroeger en vinden het fantastisch. Het was dan ook niet heel moeilijk om vrijwilligers te vinden. Ze staan in de rij."

Negatieve reacties is de organisatie nog niet tegengekomen. "Sinds het hier bekend is, hebben we alleen maar leuke reacties ontvangen. Dat geeft alleen maar energie. Ook vanuit de ondernemers in Oudorp hebben we geen klachten ontvangen, integendeel, ze sponsoren en doen mee waar ze mee kunnen doen. Neem bijvoorbeeld Snackbar Lobo, die zitten we de hele dag in de weg, maar hij is wel hoofdsponsor geworden."

De organisatie heeft na een jaar van voorbereiding inmiddels alles rond; de vergunningen zijn rond, het parcours ligt vast, de feesttent en springkussens zijn geregeld en de vrijwilligers staan paraat.  Oudorp is er klaar voor. "We gaan er een feest van maken," zegt Stoop.

Meedoen? Kijk voor meer informatie op rondevanoudorp.nl. (Foto: Joop Boek - Finish Ronde van Oudorp 1987)

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl