Heerhugowaard Centraal


Vrijdag 31 mei vindt de bijzondere Eerstelingenveiling plaats in Museum BroekerVeiling. De eerste aardappels van het land, de Langedijker muizen of Eerstelingen worden op deze dag geveild. Bezoekers kunnen een kijkje nemen naar hoe vroeger de veiling in zijn werk ging. Vrijwilligers steken zich in kleding van vroeger en spelen na hoe een veiling destijds verliep.

Tijdens deze eerste authentieke doorvaarveiling varen tuinders akkerschuiten vol met hun beste tuinbouwproducten door het museum, met als eindpunt het prachtige afmijnlokaal uit 1912. De verwachtingen zijn telkens weer hoog gespannen, bij zowel de tuinders als handelaren, want het blijft toch altijd de vraag hoeveel de oogst waard blijkt te zijn en wie de beste deals kan sluiten.

Na het allereerste kistje Eerstelingen kan het publiek ook meedoen aan de veiling. De piepers worden in overzichtelijke porties aangeboden en geveild met de veilingklok. Na afloop is er een proeverij. Natuurlijk kan er ook nog worden deelgenomen aan een rondleiding door het museum of een rondvaart.

Solanum tuberosum, in de volksmond Eersteling of Langedijker muis, is een van de vroegste aardappelsoorten van Nederlandse bodem. Een mooie harde aardappel, waarvan de harde kriel de ultieme lekkernij is. De Eersteling groeit het best op goed gedraineerde lichte zavelgrond en het Eilandenrijk is van oudsher de uitgelezen plek om ze te telen, vanwege de perfecte afwatering afwezigheid van nachtvorst door het omringende water. Net als vroeger met de hand gerooid, want het dunne huidje is erg kwetsbaar. Zo van de akker, alleen borstelen in water, koken, een beetje zout en dan serveren met warme gesmolten boerenboter...

De speciale veiling begint om 13:00 uur en de proeverij om 13:45 uur. De normale toegangsprijs geldt, en de museumkaart wordt geaccepteerd. Meer info op broekerveiling.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl