Heerhugowaard Centraal
00:00
55
00:00


Het gaat slecht met de bijen en daar wilden leerlingen van het Clusius College in Heerhugowaard iets aan doen. Ze ontwierpen en bouwden twee prachtige bijenhotels. Donderdag zijn ze in natuurgebied Waarderhout geopend voor gasten. "Het is heel mooi voor ze om hier te verblijven. Als zij blij zijn, ben ik dat ook", aldus een van de leerlingen.

De twee hotels zijn geen half werk. Ze zijn zo'n 1,20 meter hoog en voor een deel gemaakt met materialen uit het natuurgebied zelf. De bijenhotels zijn onderdeel van een groter gezamenlijk project: de make-over van het Waardse natuurgebied Waarderhout.

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Doordat grasvelden (te) vaak gemaaid worden en soms ook bemest, gaat de rijkdom aan bloemen en plantjes in de velden hard achteruit. Daar lijden niet alleen bijen onder. Veel insecten gebruiken de holle stengels om hun eitjes in te leggen. De larven groeien er dan in op en ook veel insecten overwinteren erin. Maar dat kan natuurlijk niet als ze weggemaaid worden.

"Het is belangrijk dat we het een beetje geriefelijk maken voor de bij want het gaat hard achteruit met de bijenpopulatie. En dat terwijl het beestje erg belangrijk is voor de mens", vertelt Paul Bot van Staatsbosbeheer. "Insecten staan aan de onderkant van de voedselketen. Ze worden gegeten door vogels en kleine zoogdieren. Als de insecten wegvallen is de voedselketen kapot en dat heeft ook gevolgen voor de mens."

Een plekje om te wonen hebben ze in ieder geval in de Waarderhout en de eerste bijen hebben de hotels inmiddels bezocht. Aan de catering wordt ook gedacht. Het idee is om een bijen-en vlindertuin aan te leggen. De leerlingen zijn in ieder geval al trots op het resultaat. "Ik ben wel trots op mijn klas dat we zo'n groot ding hebben kunnen neerzetten. We hebben er hard aan gewerkt met z'n allen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl