Heerhugowaard Centraal


Maandag werd de zevende editie van de jaarlijkse Jongerengemeenteraad van Heerhugowaard gehouden op het gemeentehuis. Vijf fracties van Heerhugowaardse scholen, eentje van het Jan Arentsz Langedijk en eentje van Parlan, kwamen bij elkaar om actuele thema's te bespreken en uit te vinden wie de sterkste debater en beste scholenfractie waren. De jury verkoos uiteindelijk de 16-jarige Damian Schenk van het Trinitas College en het Clusius College Heerhugowaard.

In de raadszaal van Heerhugowaard bleek maandagavond dat lokale politiek leeft onder de jeugd en dat er aardig wat politiek talent in Heerhugowaard en Langedijk woont. Ook waren aanwezig raadsleden en wethouders van Heerhugowaard en Langedijk, en de achterban van de scholieren. Voorzitter was Langedijker wethouder Ad Jongenelen, tevens oud-raadslid van Heerhugowaard.

Twee hoofdthema's kwamen op tafel. Het eerste was verbetering van de samenwerking tussen de gemeente en jongeren om bewustwording op het vlak van een schone en groene omgeving te vergroten. Damian was het die als eerste de schroom overboord gooide. De Trinitas-leerling hield vervolgens een sterk pleidooi voor handhaving van een schone en groene omgeving door stagiairs van relevante opleidingen, en hij weerde zich kranig terwijl andere scholenfracties kritische vragen op hem afvuurde.

Maar ook andere fracties kwamen met goede ideeën, zoals milieulessen en een dagje zwerfvuil opruimen met klas, zodat de omgeving schoner wordt en de leerlingen zich bewuster worden van hoeveel vuil achtergelaten wordt. Wethouder Monique Stam was onder de indruk van alle ideeën en wilde meteen een vuilprikdag instellen met alle scholen. Langedijker wethouder Jongenelen stelde een milieuwedstrijd tussen de scholen van de toekomstige fusiegemeenten voor. Die werd gretig geaccepteerd. Het Jan Arentsz, de enige middelbare school in Langedijk, zal het moeten opnemen tegen vijf concurrenten.

Ook het vraagstuk hoe jeugd ouderen gezamenlijk eenzaamheid tegen kunnen gaan werd goed over gedebatteerd. (foto's: Twitter / @RdHeerhugowaard)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@heerhugowaardcentraal.nl