Vrijdagmiddag is de Zuidtangent in Heerhugowaard weer geopend voor verkeer. De weg is bij wijze van proef voorzien van een gloednieuw stukje 'superasfalt'. De gemeente heeft een video gewijd aan deze innovatie, waarin Wethouder Monique Stam uitleg geeft over de voordelen.

Aan het asfalt is een epoxyhars toegevoegd, dat ervoor zorgt dat het asfalt veel langer meegaat. "Hoeveel lang veel langer (sic), dat is nog niet bekend en daarom is het ook een proef", aldus Stam. Door de sterkte is vervanging veel minder snel nodig en tussentijds behoeft de weg minder onderhoud. Dat scheelt weer overlast voor omwonenden en verkeer door werkzaamheden. Het nieuwe asfalt is een stuk duurder, maar de verwachting is dat de er veel bespaard kan worden door de duurzame eigenschappen.

De asfaltproef wordt gedaan in samenwerking met de Provincie, TU Delft en Dura Vermeer. Ook in Anna Paulowna en Alkmaar wordt het asfalt getest. De video is te vinden in zowel een Facebook-als een Twitterbericht van gemeente Heerhugowaard. (foto: screenshot video)
Bekeken: 2992x