Heerhugowaard Centraal
00:00
55
00:00


Een groot compliment, zo bekijkt waarnemend burgemeester Leontien Kompier van Langedijk het rapport over de haalbaarheid van een ambtelijke fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk het liefst.

En helemaal uit de lucht gegrepen is dat niet, het rapport beschrijft twee gemeenten die elkaar ambtelijk zeer goed aanvullen en ondersteunen. Zo goed zelfs dat het nog maar de vraag is of de kosten die gepaard gaan met een ambtelijke fusie wel tegen de voordelen opwegen. Het verkennen van de mogelijkheden voor een bestuurlijke fusie is in dat licht wellicht een betere keuze, zo is in het rapport te lezen.

Tijdens de presentatie van het rapport dinsdagochtend werd eigenlijk meteen duidelijk waar de schoen wringt, wanneer het over een bestuurlijke fusie gaat. Langedijk. En dan vooral de gemeenteraad. Beide colleges begrijpen dat een fusie vooral een raadsonderwerp is en dat het college een beperkte rol speelt waar het om fusiekeuzes gaat.

Maar de voortvarendheid van Heerhugowaard, waar een meerderheid van de raad positief naar een fusie kijkt, contrasteert flink met de Langedijker situatie waar nog steeds wordt gepleit voor onafhankelijkheid.

Wethouders Jasper Nieuwenhuizen van Langedijk en Gido Oude Kotte van Heerhugowaard maken duidelijk dat er niet meer achteruit gekeken gaat worden en dat er geen vraag meer is óf er een stap gemaakt gaat worden, alleen nog wélke. Na de presentatie werd gekscherend al een balletje opgegooid voor een naam voor de nieuwe gemeente die bij een bestuurlijke fusie zou ontstaan: Dijk en Waard.

Opvallend is dat de ontwikkeling van het Waardse stationsgebied in het rapport als mogelijke bedreiging wordt vermeld. De geplande hoogbouw is vanuit het Langedijker Oosterdelgebied goed te zien en dat baart veel Langedijkers zorgen. Inmiddels wordt daarover overlegd tussen beide gemeenten en de projectontwikkelaar.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl