Het coronavirus frustreert de realisatie van een goed netwerk van vrijwilligers die te hulp kunnen schieten, wanneer iemand in Heerhugowaard een hartstilstand krijgt. De organisatie die de gemeente aanwees om minimaal 407 burgerhulpverleners te rekruteren had de zoektocht op pauze gezet en vindt het nog niet verantwoord om verder te gaan. Dit blijkt uit antwoorden van het college op raadsvragen van D66.

Bovendien zijn er in heel Heerhugowaard maar 35 openbare defibrillators, erkent het college, en is de spreiding niet goed. Dat komt vooral door een geldgebrek. "Bij de behandeling van de gemeentebegroting 2020 zijn er geen extra middelen geraamd voor onderhoud en vervanging van AED’s, waardoor financiële dekking ontbreekt". Het college verzekert echter dat de defibrillators onderhouden blijven. Maar geld voor nieuwe is er dus nog niet. Er wordt binnen de bestaande begroting gezocht naar budget.

Overigens is het onderhoud ook nog een uitdaging. Het college: "Binnen onze gemeente hebben meerdere leveranciers in het verleden AED’s geleverd. Er is onvoldoende zicht op welke leverancier welke AED heeft geleverd. In veel gevallen zijn AED’s buiten de gemeente om aangeschaft, soms door ons (deels) bekostigd. De verschillende leveranciers hebben eveneens aangegeven dat zij als gevolg van corona minder goed in staat zijn om onderhoud en reparatie uit te kunnen voeren. Geconstateerd is dat veelal een onderhoudscontract ontbreekt."

Gemeenten zijn overigens niet verplicht om een netwerk van burgerhulpverleners en AED's te hebben.
Pin It
Bekeken: 2648x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/